Kukaččí vejce

24.9.2017
Citace:
Portugal, S. J., Bowen, J. and Riehl, C. (2017), A rare mineral, vaterite, acts as a shock absorber in the eggshell of a communally nesting bird. Ibis. doi:10.1111/ibi.12527
Zdroj
Vejce kukačky neotropická vypadají jako pokrytá křídou, což způsobuje vrstva minerálu vateritu (Christina Riehl, Princeton University).

Ne všechny kukačky (řád Cuculiformes) kladou vejce do cizích hnízd. Kukačky neotropické (Crotophaga major, ang. greater ani nebo black cuckoo) snáší do velkých společných hnízd až 15 kousků, takže mohou ležet i na sobě. Aby se při vzájemných ťukancích nerozbila, mají speciálně zesílenou skořápku. Běžnou skořápku převážně z uhličitanu vápenatého CaCO3 v klencové soustavě pokrývá vrstva téže sloučeniny v soustavě šesterečné, což po řadě odpovídá minerálům kalcitu a vateritu.

Vateritové zesílení činí pouze desetinu tloušťky běžné kalcitové skořápky. Nicméně je to právě taková tloušťka, o kolik se skořápka deformuje při kontaktu s jiným vejcem. Vateritová vrstva slouží jako tlumič nárazů. Rovněž odpovídá ze křídový vzhled, jak vidíme na obrázku (foto Christina Riehl, Princeton University). Při vzájemném podélném pohybu vajec se stírá, čímž uvolňuje případné mechanické napětí.

„Vaterit byl dlouho záhadnou součástí vaječných skořápek. Vyskytuje se pouze u několika druhů ptáků, takže jeho význam nikdo neřešil,“ podotýká Mark hauber z University of Illinois at Urbana-Champaign

Kukačka neotropická žije v hejnech od Panamy až po sever Argentiny a Uruguaje. S ocasem dorůstá 50 cm při váze 170 g. Hnízdí podél okrajů lesa, v magrovových (angl. mangrove) bažinách nebo řídkých lesích podél vod. Živí se velkým hmyzem, a dokonce ještěrkami a žábami. Poslechnout a prohlédnout si je můžeme zde.

 
Odeslat komentář k článku "Kukaččí vejce "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Kukaččí vejce " e-mailem

Diskuse/Aktualizace